Grafisk formgivare eller speldesigner?

Är du en kreativ person som letar efter ett sätt att få utlopp för dina idéer? Det finns ett antal yrken som blir mer och mer populära då internet och design blir mer integrerade i vårt dagliga liv. Tillbringar du redan stor tid framför datorn och har ett öga för design och detaljer? Ansökningarna för att bli grafisk formgivare och speldesigner ökar ständigt och fler söker information som kan hjälpa dem realisera sina drömmar. Önskar du arbeta som speldesigner och göra det till en karriär? Följ med oss när vi tar en närmare titt på de olika utbildningarna och arbetsuppgifterna.

Vad tänker du på när du hör ordet speldesigner? Ibland kan man associera ett yrke med en bild som inte stämmer överens med verkligheten och om du önskar att arbeta som designer av spel bör du fördjupa dig i ämnet. Om du skulle arbeta i ett team av speldesigners kommer ni bland annat att ansvara för genomförandet och utvecklingen av spelkonceptet i förhållande till exempelvis de olika nivåerna och de element som presenteras. Området brukar ofta kallas för spelets ””Gameplay””. I detta vida begrepp finner vi bland annat navigering i spelet, spelets balans, spelmekaniken och den överordnade upplevelsen av spelet.

Speldesigner är ett drömyrke för många

En speldesigner behöver bred kunskap

För att kunna bli en bra speldesigner är det önskvärt att du har god kunskap inom spelhistoria, dataspelsteori och känner till många genrer. Ett öga för estetik och en kärlek till spel överlag är också relevanta karaktärsdrag som kommer hjälpa dig bli en lyckad designer av spel. Du kan få denna kunskap genom att spela mycket men du kan även komplettera din kunskap genom att utbilda dig. Att gå en utbildning kan vara komplicerat och konkurrensen är hård. Futuregames, Playgroundsquad och Högskolan i Skövde är tre platser där det finns relevanta utbildningar som du kan titta närmare på. Erfarenhet är alfa omega så fortsätt spela och samla XP.